Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Avveckla aktiebolag


Vad är avveckling?
Avveckling av ett aktiebolag innebär att bolaget avslutas och försvinner ur aktiebolagsregistret.

Läs nedan om olika sätt att avveckla aktiebolag eller kontakta oss redan idag så hjälper vi dig att avveckla ditt bolag på bästa sätt.

Vi har avvecklat över 41 000 aktiebolag sedan 1992. Med vår erfarenhet och kunskap garanterar vi att du får en trygg och säker avveckling av ditt bolag.

Gör en offertförfrågan enkelt online! Vill du hellre ringa? 023 79 23 00

Avsluta aktiebolag - olika metoder


Vi på Svenska Standardbolag AB har hjälpt tusentals företagare med frågor kring att komma igång med ett bolag och dess verksamhet, driva och utveckla företag framgångsrikt men också att avveckla vilande aktiebolag som ägarna inte behöver längre.

När du ska avveckla ett aktiebolag finns det olika alternativ beroende på hur bråttom du har, vad som är mest kostnadseffektivt och hur mycket av administrationen du har möjlighet att hantera själv.

Här presenteras olika metoder att avveckla aktiebolag:

 

Snabbavveckling

Är den snabbaste och smidigaste metoden för att avveckla ett aktiebolag. Du säljer bolaget till oss vilket innebär att vi hanterar all administration och likviderar bolaget i vår regi.

Du får betalt för företaget omgående och processen är klar inom några dagar. Du slipper ta hand om bokslut, deklaration och andra formella krav som krävs vid en likvidation. Denna metod är populär när man vill bli av med bolaget snabbt och enkelt, utan att behöva hantera administrationen under avvecklingstiden.

Frivillig likvidation

Frivillig likvidation tar längre tid, vanligtvis 8–10 månader. Bolagsstämman fattar beslut om likvidation, varefter likvidator utses och godkännes av Bolagsverket. Likvidatorn ansvarar för att omhänderta bolagets tillgångar och reglera bolagets skulder.

Bolaget ska under likvidationstiden ombesörja all bokföring och administration för bolaget. När kallelsetiden för okända borgenärer har gått ut (6 månader) kan likvidatorn upprätta slutredovisningen för bolaget och skicka in den till Bolagsverket för att slutligen få bolaget upplöst och överskottet skiftas ut till aktieägarna.

Fusion eller Fission

Om du har flera aktiebolag kan fusion eller fission vara ett alternativ. En fusion innebär att aktiebolaget går upp i det andra bolaget och upphör att existera som en separat juridisk enhet. Det finns olika typer av fusioner, men den vanligaste är att ett helägt dotterbolag fusioneras med sitt moderbolag. Fission innebär att bolagets tillgångar och skulder delas upp och överförs till ett eller flera andra bolag, vilket leder till att det ursprungliga företaget upplöses.

Konkurs

Det kan visa sig att aktiebolaget måste försättas i konkurs. En konkurs är oftast en sista utväg om en verksamhet inte längre kan betala sina skulder. Den initieras genom en konkursansökan till Tingsrätten som beslutar om konkurs och sedan tillsätter en konkursförvaltare.

Likvidation eller snabbavveckling - vilken metod är smidigast?


Att hantera avvecklingen själv genom frivillig likvidation är en tidskrävande process, det kan ta 8-10 månader innan likvidationen är klar och kapitalet frigörs. Metoden kan vara ett lämpligt alternativ om du har både tid och kunskap men den innebär oftast mer arbete och kostnader än vad man förväntar sig. Bolaget måste bekosta både likvidator och bolagets administration under hela avvecklingsprocessen vilket minskar vad som sedan finns kvar för aktieägarna.

Den effektivaste metoden om du vill avveckla ditt bolag snabbt och enkelt är genom snabbavveckling. På så vis kan du undvika det administrativa arbetet och du slipper vänta 8-10 månader på att få dina pengar.

Förbered en smidig avveckling av ditt bolag:


  1. 1. All dokumentation upp-to-date

    Säkerställ att alla bokslut och årsredovisningar är up-to-date och korrekt utförda och att samtliga finansiella transaktioner är bokförda.
  2. 2. Alla skulder betalda

    Betala bolagets skulder.
  3. 3. Avsluta avtal och åtaganden

    Avsluta alla avtal och åtaganden som bolaget har som hyresavtal, leverantörsavtal och anställningsavtal.
  4. 4. Kontrollera bolagets tillgångar

    Fastställ bolagets likviditet och kontrollera att bolagets tillgångar, inklusive eventuellt överskottskapital, är korrekt värderade för att kunna fördelas eller tas över vid avvecklingen.

Det finns risker om bolagsavveckling inte går rätt till


När du säljer ditt bolag för avveckling betalar du förskott till köparen vilken åtar sig att under lång tid sköta ditt bolag. Om köparen av bolaget inte sköter alla åtaganden korrekt kan det drabba dig som säljare.

Svenska Standardbolag säljer aldrig avvecklingsbolag vidare

En säker och enkel metod att avveckla ett aktiebolag är att använda vår snabbavveckling eftersom vi är ett etablerat och pålitligt företag som är specialiserade på bolagsavveckling. Vi förvaltar aktiebolaget tills likvideringen av bolaget är fullföljd, dvs bolaget och dess organisationsnummer upphör att existera.

Vi säljer inte ditt aktiebolag vidare, vi avvecklar bolaget.

Varning för oseriösa aktörer när du avvecklar ditt bolag

Se upp för aktörer som marknadsför avveckling av aktiebolag till låga priser där syftet är att köpa aktiebolag för att sedan sälja dem vidare, som så kallade historikbolag. Bolag med affärshistorik kan vara intressant för personer som exempelvis pga tidigare konkurser och/eller betalningsanmärkningar har svårigheter att öppna bankkonto och bli beviljad F-skattsedel. 

Avvecklingsprocessen av ditt bolag ska dra igång direkt efter försäljningen. Om köparen av bolaget slarvar med att betala in eventuella restskatter riskerar du som tidigare ägare att åka på en skattesmäll.

Läs mer: 

Bolagsverket: Var vaksam om du ska avveckla ditt bolag >>

Ekobrottsmyndigheten: Dom i mål mot bolagsförmedlare >>
Ekobrottsmyndigheten: Rapport om "Historikbolag som brottsverktyg" >> (pdf)
Stockholms Tingsrätt: Fängelsestraff för bolagsförmedlare >>

Bolagsverket: Bolagsförmedlare möjliggör storskaliga brottsupplägg >>
Polisen: Bolagsförmedlare möjliggör storskaliga brottsupplägg >>

 

Sälj ditt aktiebolag - få betalt direkt!


Hur snabbt går en snabbavveckling?

Vi lämnar offert med vändande post, d v s du får i regel svar samma dag som vi får in i din offertförfrågan. Vid accept av offerten uppges ägaruppgifter till oss och vi tar fram avtalshandlingar. 

Med hjälp av vår checklista samlar säljaren ihop de dokument som behövs för att överlåtelsen av bolaget ska kunna genomföras. Finns allt med och allt stämmer så betalas köpeskillingen omgående. Hela processen går på några dagar.

FAQ - Avveckla aktiebolag


Hitta svaren på de vanligaste frågorna om att avveckla aktiebolag:

Ett bolag som inte aktivt bedriver någon verksamhet men existerar rent juridiskt brukar man benämna som vilande bolag. 
Att ett bolag är vilande kan ha flera olika förklaringar det kan ex. bero på en omstrukturering av bolagen i en koncern eller att man tillfälligt upphört med verksamheten.
Så länge det vilande bolaget inte är avvecklat i formell mening har bolaget samma skyldigheter som ett aktivt bolag.

Ett bolag som är vilande har fortfarande skyldigheter i förhållande till Skatte och Bolagsverket på samma sätt som ett aktivt aktiebolag. Som att ta fram årsredovisning, deklarera och att ha en komplett styrelse registrerad.

Kostnaderna för att avveckla ett aktiebolag varierar beroende hur man avvecklar bolaget.

För att få snabbt pris för snabbavveckling av ditt bolag gör en offertförfrågan. En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande.

Läs mer om olika metoder att avveckla ett bolag

Hur avvecklar man ett aktiebolag?

Tidsramen kan variera beroende på omständigheter ock vilken metod man väljer för att avveckla bolaget.

Med snabbavveckling köper vi ditt bolag och du får betalt omgående. Vi genomför därefter avvecklingen genom likvidation i vår ägo. Du slipper på så vis all administration under avvecklingstiden.

En en frivillig likvidation tar däremot ca 8-10 månader tills ägaren får eventuella tillgångar utbetalda.

Enklast avvecklar du ditt bolag med snabbavveckling.

Läs mer om olika metoder att avveckla ett bolag

Hur avvecklar man ett aktiebolag?

 

Vid avveckling av ett företagets verksamhet avyttras tillgångarna och alla skulder betalas. Den överskjutande behållningen fördelas därefter mellan aktieägarna. Vilken metod som är lämpligast varierar.

Enklast och smidigast är dock vår snabbavveckling. Vi köper bolaget för avveckling i vår regi och köpeskilling för aktierna i bolaget betalas ut inom några dagar till det bankkonto som säljaren anger i samband med.

Ja, det är möjligt att avveckla ett aktiebolag själv om man har kunskap om processen och kan uppfylla alla lagliga krav.

Processen kan vara komplex och kräver noggrannhet för att undvika problem. Att få rätt hjälp och följa rätt procedurer är viktigt för att säkerställa en smidig avveckling.

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Har du frågor om
att avveckla aktiebolag?
Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 79 23 00

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!