Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Bra att tänka på när du startar bolag

Behöver du starta bolaget snabbt?

Med lagerbolag startar du ditt bolag snabbt och får tillgång till ett organisationsnummer direkt. Våra lagerbolag finns med aktiekapital från 25 000 kr och vi har även eurobolag med redovisningsvaluta i euro.

Att starta ett aktiebolag från grunden, en så kallad nybildning av aktiebolag, tar längre tid och du får vänta på bolagets organisationsnummer.

Vilket aktiekapital ska bolaget ha?

Aktiebolagets aktiekapital måste vara minst 25 000 kr och är insatsen som ägare gör. Aktiekapitalet motsvarar de aktier som aktieägarna har som bevis för att de äger bolaget.

Våra lagerbolag finns tillgängliga med aktiekapital från 25 000 kr.

Kom igång med fakturering

Har du för avsikt att bedriva vinstgivande näringsverksamhet i aktiebolaget och vill komma igång med din fakturering behöver bolaget göra en ansökan för att bli godkänd för F-skatt hos Skatteverket.

Vid köp av lagerbolaget AB Grundstenen ingår alltid vår hjälp med ansökan om F-skatt, moms och arbetsgivare. En korrekt ansökan minskar risken för komplettering till Skatteverket och kortar ner handläggningstiden för ärendet.

Vad ska jag ha för namn på mitt bolag?

  • Tänk både på vad som ska namnges och vem, jämför Volvo och bil. Goda varumärken är som egennamn. Låt det ta lite tid innan ni bestämmer er för vilket bolagsnamn ni väljer. Bind inte upp er varken emotionellt eller rent praktiskt (med exempelvis skyltar, visitkort etc) innan ni vet att namnet går att använda och skydda juridiskt.
  • Kontrollera vad namnet betyder eller väcker för associationer på andra språk, åtminstone de större och viktigaste som engelska, tyska, spanska, franska och italienska. Kontrollera genom att titta på nätet vad som dyker upp där.
  • Var inte rädd för ett ovanligt namn, det kan bli en fördel i framtiden.
  • Lägg gärna till alternativa namnförslag på bolaget.

Om myndigheten ändå inte vill godkänna det önskade namnet finns det ofta en hel del som går att göra för att lyckas med att få ett namn registrerat. Vi på Svenska Standardbolag AB har lång erfarenhet av sådant arbete.

Särskilt företagsnamn

Du kan registrera ett extra företagsnamn för en del av företagets verksamhet. Ett Särskilt företagsnamn ger ett lika starkt skydd som huvudnamnet på bolaget.  

Vad ska jag skriva som bolagets verksamhet?

I texten om verksamhet ska du ange vad för slags produkter/tjänster du ska arbeta med. Dessa ska preciseras till bransch/-er, exempelvis kan man inte enbart skriva ”Bolaget ska bedriva import och export…”.

Val av säte för bolaget?

Med (styrelsens) säte avses vanligen den kommun där bolagets huvudsakliga verksamhet bedrivs. Ingenting hindrar att adressen till bolaget (administrativ adress) är i en annan kommun än där sätet är. Bolagsstämma ska hållas på orten för styrelsens säte. Man kan i bolagsordningen ange att bolagsstämma kan hållas även på annan angiven ort.

Våra lagerbolag AB Grundstenen har säten i Falun, Stockholm, Malmö och Göteborg men det är alltid möjligt att ändra bolagets säte efter önskemål.

Vilket räkenskapsår ska jag välja?

Att fundera på innan du väljer:

  • När inträffar högsäsong? Då vill man undvika att behöva genomföra inventeringar pga nära förestående bokslut.
  • Behöver bolaget ett förlängt första räkenskapsår? Kostnader kommer ofta snabbt, men intäkter kan komma betydligt senare.
  • Ingår bolaget i en koncern? Då är det regel att alla bolagen i koncernen ska ha samma räkenskapsår.

Man kan välja att ha bokslut den sista dagen i vilken som helst av årets tolv månader. De vanligaste bokslutsdatumen är 31/12, 30/4, 30/6 eller 31/8. Första räkenskapsåret kan vara förlängt till max 18 månader.

Ändring från brutet räkenskapsår till kalenderår kan alltid ske utan tillstånd. Vid ändring från kalenderår till brutet räkenskapsår eller anpassning till utländskt räkenskapsår krävs dispens från Skatteverket, vilket vi hjälper till med i samband med köpet.

Förbehåll i bolagsordningen

Förbehåll i bolagsordningen begränsar rätten att fritt överlåta aktier i bolaget. Vår Standardbolagsordning innehåller både förköp och skärpt hembud som normalt ger ett gott skydd för aktieägare mot oönskade delägare i bolaget.

Hur ska styrelse i aktiebolaget vara sammansatt?

En bolagsstyrelse jobbar med företagets framtida strategier och affärsutveckling och ska samtidigt kunna ha en tydlig roll i förhållande till vd och ägare.

  • Styrelsen består av minst en ledamot och en suppleant, eller tre ordinarie ledamöter. Om styrelsen består av mer än två ledamöter måste det anges vem som ska vara ordförande.
  • Firmatecknare utanför styrelsen ska registreras som extern firmatecknare. 
  • Delgivningsbar person krävs om styrelsen inte är bosatt i Sverige. 

Behöver du en revisor?

Ett nystartat aktiebolag kan välja att inte ha en revisor.

Ett publikt aktiebolag måste dock alltid ha revisor, oavsett storlek.

Vilka ska äga bolaget?

Aktieägare kan bo och vara medborgare i olika länder. Omyndig aktieägare måste företrädas av en förmyndare. Uppge behörig firmatecknare när juridisk person äger aktier i bolaget.

Bolagspartner

Med en kompanjon har du någon att dela ansvar och risk med och du får dessutom en partner att utveckla företaget tillsammans med. Att ha en bolagspartner kan vara en stor fördel när man behöver bolla idéer och tankar. Att få ett aktieägaravtal på plats är viktigt om man är fler ägare i ett aktiebolag. 

 

Väljer du att starta ett aktiebolag ensam kan du bestämma allt själv och det ger möjlighet till snabba beslut. Men även om du är ensam ägare i ditt aktiebolag måste styrelsen bestå av minst två personer, en ordförande och en suppleant.

Bolagets firmateckning

Enligt lag tecknar alltid styrelsen firman gemensamt. I övrigt bestämmer styrelsen hur bolagets firma ska tecknas.

VD har enligt lag firmateckningsrätt för löpande förvaltningsåtgärder, denna rätt kan inte inskränkas av styrelsen.

Behöver du ett domännamn?

Domänregistrering är valfritt. Köper du ett lagerbolag ingår en domänregistrering under de vanligaste topp-domänerna: .se .com .net .org .eu .nu .biz.

Vi hjälper dig med ditt bolag


  • Starta med lagerbolag. Kom igång med ditt bolag direkt med AB Grundstenen.
  • Driva bolag. Vi hjälper dig med alla dina bolagsrättsärenden.
  • Avveckla aktiebolag. Avveckla aktiebolag snabbt med vår snabbavveckling Slutstenen.

Har du en bolagsfråga? Kontakta oss!

Vill du hellre ringa? 023 - 79 23 00

Genom att skicka in dina uppgifter samtycker du till vår Integritetspolicy

Ledande inom bolagsfrågor och lagerbolag

Med vår kompetens och erfarenhet kan du känna dig trygg!