Fakturametoden eller bokslutsmetoden, vad är skillnaden?
Fakturametoden innebär att man bokför kundfakturor när de skapas samt leverantörsfakturor när de kommer in. Man väntar alltså inte med att bokföra den tills den betalas som i bokslutsmetoden (kontantmetoden). Sedan bokförs betalningen separat när den utförs. Skillnaden mellan de båda metoderna är tidpunkten för bokföring av fakturor.
Från och med 1 januari 2011 får alla företag som har en omsättning på högst 3 miljoner kr använda kontantmetoden (bokslutsmetoden). Den innebär att man löpande under året bokför de affärshändelser som avser in- och utbetalningar samt insättningar och uttag. I samband med bokslutet bokförs övriga affärshändelser som är nödvändiga för att fastställa företagets resultat och ställning, t ex obetalda fordringar och skulder.
Den som bokför enligt fakturametoden redovisar moms i sin momsdeklaration tidigare än de som använder bokslutsmetoden. Beroende på verksamhetens art kan det därför av likviditetsskäl vara fördelaktigt att använda bokslutsmetoden.
Fakturametoden innebär att man måste registrera fakturorna direkt och inte kan vänta tills de betalas. Under tiden från att fakturan skickats och tills du får betalningen så har du en fordran. Tiden mellan att du tagit emot en leverantörsfaktura och innan den är betald har du en skuld. Att du bokför med fakturametoden innebär inte att du måste bokföra med någon typ av reskontra.
Vi hjälper dig med ditt bolag
- Starta med lagerbolag. Kom igång med ditt bolag direkt med AB Grundstenen.
- Driva bolag. Vi hjälper dig med alla dina bolagsrättsärenden.
- Avveckla aktiebolag. Avveckla aktiebolag snabbt med vår snabbavveckling Slutstenen.
Har du en bolagsfråga? Kontakta oss!
Vill du hellre ringa? 023 - 79 23 00